22. srpnja 2024.

Veslački klub Arupinum

Rowing club Arupinum | Club di canottaggio Arupinum

Povijest kluba od 1881. godine

Rematore la barca le pronta
se tu vuoi venir a re
mar
 remeremo all’altra sponda
giovanetto remator…

(Barka je spremna, o moj veslaču!
K obali onoj, na drugi kraj…
želi li veslati, mi ćemo doći:
mladi veslaču, pođimo, haj!)

Stoljetni klub V.K.-C.C. Arupinum nastaje krajem 19. stoljeća i do danas niže razne uspjehe veslača.

Događanja posljednjih desetljeća 19. stoljeća posebno su vrijedna spomena. To je bilo razdoblje obilježeno posebnom političkom atmosferom i vrijeme velikog ekonomskog entuzijazma.

Prvi istarski veslački klubovi osnovani su u Poreču, Puli i Piranu 1886 . godine. U to vrijeme, na vlastitu inicijativu, entuzijasti iz Rovinja sudjelovali su na regionalnim regatama, ali njihov pokušaj da osnuju nautički klub 1888. godine nije uspio.

Novi sportski entuzijazam početkom 20. stoljeća potaknuo je osnivanje rovinjskog kluba “Club nautico Arupinum” (Nautički klub Arupinum) dana 17.09.1907. Prvi su rezultati postignuti na regionalnim regatama ve 1911. godine. Intenzivna aktivnost rovinjskog Arupinuma, tada u sastavu Kraljevine Italije, nastavila se nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Najbolji rezultati postignuti su u ranim dvadesetim godinama pod upravljanjem Pietra Romana Ive, kad su veslači iz Rovinja osvojili tri državna prvenstva Italije u konkurenciji juniora (1921., 1922. i 1924.), 17 pobjeda u regionalnim natjecanjima i 18 pobjeda u međunarodnim regatama.

Jugoslovensko kretanje takozvane “socijalistike obnove” za sport i tjelesni odgoj neminovno je dotaklo Rovinj. Jedan od osnivača Udruge za tjelesni odgoj Partizan (osnovana 1954.) bio je Slavko Broni, profesor tjelesnog obrazovanja, koji je ubrzo pokrenuo inicijativu za osnivanje nezavisnog veslačkog kluba. Iako je klub imao više od pedeset članova, udruga je morala čekati odluku o registraciji u klub zbog svojeg imena. Arhivirani dokumenti udruge dokazuju da je ime kluba Arupinum prešlo u novi naziv i na službene dokumente kluba, kao Veslački klub Lim, službeno registriran na Nacionalnom odboru u Puli 25. svibnja 1955. godine. Veslači Lima dokazali su svoju kvalitetu na regatama, na svojim prvim natjecanjima (1954.-1956.), u organizaciji prve regate nakon rata u Rovinju (rujan 1955.) i u kasnim pedesetima (1957.-1959.) pobjedivši tri jugoslovenska prvenstva i postižući tri odlična treća mjesta, pa čak i pet pobjeda u hrvatskom republičkom prvenstvu (s jednim trećim mjestom). Ti rezultati donijeli su Lim na vrh hrvatskog i jugoslavenskog veslanja. Uspjeh sestara Rozane i Marije (Lucina) Tomišić 1958. godine u dvojcu postao je važan trenutak povijesti.

Nakon kratke krize, klupske aktivnosti ponovno započinju u ljeti 1963. godine. Klub se pridružuje Sportskom Društvu Arupinum. Tek 1967. veslači su ponovno samostalni i klub dobiva svoje staro ime “Veslački klub – Club di canottaggio Arupinum”. Nova uprava prihvaća statut 26. srpnja 1968., a 10. rujna društvo se upisuje u Registar udruga, postaje članom rovinjske SOFK-e i veslačkih saveza Hrvatske i Jugoslavije.

U međuvremenu, u kolovozu 1964. godine, Rovinj organizira noćnu regatu, prvu te vrste u bivšoj Jugoslaviji. Novi državni naslovi su osvojeni zahvaljujući prvenstveno ženskoj sekciji. U tim godinama, Lidia Sponza, sada Martinčić, počela je svoju briljantnu i dugu karijeru osvojivši prvu pobjedu kao juniorska državna prvakinja. Uz Lidiu, tu su i mnogi drugi uspješni veslači, kao višestruka prvakinja Delia Curto, sada Trošt, i državni prvak i član nacionalne reprezentacije Savo Kukulj.

Prve veslačke regate u Limskom kanalu organizirane su 1971. Ovaj prekrasan dio rovinjske obale bio je domaćin prvenstva Hrvatske 1971. i 1978. godine. Osamdesete su godine bile također uspješne za veslače, a posebno za žene. Prvi dio osamdesetih obilježen je Ivettom Volčić (Žufić), više puta republička i državna prvakinja sa dobrim međunarodnim rezultatima. Druga polovica osamdesetih svjedoči o izvanrednim rezultatima višestruke državne pobjednice Sanje Obivač koja je osvojila 6. mjesto u samcu na Svjetskom juniorskom prvenstvu 1988. u Milanu.

Od hrvatske neovisnosti 1991. do danas, klub postiže svoje najbolje rezultate s mlađim naraštajima (kadeti, mlađi juniori i juniori), osobito s Igorom Božićem, koji je osvojio brončanu medalju u dvojcu s Ivicom Stojakovićem (Iktus iz Osijeka) na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Hazenwinkel (Belgija) 1997.

Lokalne vode Rovinja, točnije Limski kanal, domaćin je daljinske FISA Regate od 1998.

Arupinum je također pokrenuo inicijativu za osnivanje Veslačkog saveza Istarske Županije. Na osnivačkoj Skuptini 20. prosinca 2001. godine, izabrana je za predsjednika Lidia Martinčić. 2006. godine predsjedništvo kluba preuzima Ivetta Volčić Žufić. Sadašnji predsjednik je Igor Božić, koji je također predsjednik VK Arupinuma od početka 2015.